TANK-KUR PROJEMİZ

Öğrencilerimiz tarafından geliştirilen 'Tank-Kur' uzaktan kumandalı arama-kurtarma robotu prototipi, ilk kez çalıştırıldı. Yazılım ve montajı dahil her ayrıntısı öğrenciler tarafından yapılan Tank-Kur'un, olay yerine yine öğrenciler tarafından yapımı ve yazılımı yapılan dron ile taşınması planlanıyor.

Kahramanmaraş merkezli 11 ilde yıkıma neden olan depremin ardından Tank-Kur adını verdikleri projeyi tamamlamak için çalışmalarını hızlandıran Aksu Uçak Bakım Teknolojisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, iki farklı projeyi aynı amaç doğrultusunda birleştirdi. Okulumuz bünyesinde kurulan İHA AR-GE merkezimizde gruplar halinde çalışan öğrencilerimiz ,8 kanatlı olarak tasarladıkları 25 kiloya kadar ağırlık taşıyabilen dron ile, mini tankı andıran Tank-Kur prototip projesini birleştirdi. Olası bir deprem, yangın, sisli bir bölgede canlı arama kurtarma faaliyetlerinde aktif görev yapması planlanan Tank-Kur, olay yerine de dron ile taşınacak. Tank-Kur, üzerindeki termal kamera, sensör ve ileride takılması düşünülen hassas ses dinleme cihazlarıyla bölge taraması yapacak. Yazılımı dahil her parçası öğrenciler tarafından üretilen Tank-Kur, engelli arazide güvenle gidip görüntü ve ses bilgisi topluyor. Üzerindeki sensörlerin yanı sıra termal kamera ile gözlem yapan Tank-Kur, topladığı verileri ise operatörün kontrol ettiği bilgisayara aktarıyor.

06.03.2023 183

06-03-202306-03-202306-03-202306-03-2023